Att ta sig vatten över huvudet

Mörka vida vatten, hög skog i vattuspegel. Det finns ofta något dovt och hemlighetsfullt med en småländsk sjö. Landskapet är känt för sina djupa skogar och djupa sjöar. Mer än 5 000 stycken finns det. Djupast är Vättern, men den största utmaningen bjuder nog Vidöstern på, söder om Värnamo. Om du inte nöjer dig med en vanlig simtur vid någon av dess alla badplatser, kan du anmäla dig till Vidösternsimmet, ett halvmaraton till sjöss.

Text: Nicke Hallgren | Foto: Martin Andersson

Jo, du läste rätt, det handlar om att simma 21 kilometer i öppen sjö. Visserligen inget hav, men vågorna kan gå höga ändå, och det är kallt och långt. Faktiskt Sveriges längsta simtävling i öppet vatten, eller ”Open water” som den hängivna skaran simmare runt om i världen säger till vardags. För att simma långt i öppet vatten är en speciell disciplin med många klassiska sund att utmanas av runt om i världen. Inte nödvändigtvis officiella tävlingar med gemensam start som i Vidöstern, men med officiell tidtagning och registrering.

– För mig handlar det om att utmana sig själv, pressa sig till det yttersta och vara ett med elementen, i detta fall vattnet, säger Lennart Larsson från Nora, som varje år sedan starten hittat till Småland för att simma Vidöstern från norr till söder, min fru säger något annat, att det handlar om bekräftelse. Kanske är det så.

Kan vem som helst simma så här långt bara på ren vilja, frågar man sig, men Lennart är tveksam.

– Det är långt, hårt jobb under många timmar, för mig tar det över 8 timmar här i Vidöstern. Det krävs en mental styrka, som kanske inte ens riktigt duktiga tävlingssimmare har.

– Det handlar inte om att träna på dessa distanser, men att träna mycket, året runt. Både långa pass och hårda intervallpass. Min vanliga dos under vintern är 4 pass i veckan, inte mer, två längre över två timmar och två korta hårdare pass med högre fart; jag måste hinna jobba också.

– Sen är det kylan, du måste träna på att klara det kalla vattnet, jag börjar tidigt på våren att simma ute, först korta pass, sedan längre, säger Lennart, och man undrar ju om inte våtdräkten sköter värmehållningen som den ska.

Nu kan man tro att Lennart är den gamla tävlingssimmaren som lagt i en annan växel på äldre dar, när han borde ha pensionerat sig. Men så är det inte, simningen började för knappt tio år sedan, efter en tid med skador och då synen försämrades. Idag är han 65 år. Orienterat har han gjort sedan 14-årsåldern, helst långdistans. Ett 25-tal maratonlopp har det också blivit. Han hade alltså redan hjärta och lungor för att klara jobbet, och visste det mesta om konditionsträning. Det var bara att byta element.

– Jag har lätt för att snöa in på saker, så är det, men jag la många timmar på teknikträning i början. Egentligen hängde jag med en kompis till badhuset, som skulle träna för ett annat lopp, så var jag fast.

Lennart tillhör den exklusiva skaran simmare, eller extrema, kanske är ett bättre ord, som tar sig an långsimningar runt om i världen, utan våtdräkt, så han har dispens att simma utan i Vidöstern, där det annars är obligatoriskt med våtdräkt.

– En våtdräkt ger extra flytkraft, och du får inte din simning registrerad i exempelvis Gibraltarsund om du simmar med våtdräkt, berättar Lennart, som såklart simmat över detta sund.

Även från Robben Island till Sydafrikas fastland har han simmat bland strömmar, sälar och vågor, men inga hajar, i en vattentemperatur om12 grader. Men Lennart håller Vidöstern högt och han är en av få som simmat alla tre åren sen det startade 2011. Då var det bara 10 som kom till start, och fem som simmade hela sträckan, med Lennart på tredje plats.

– Det är på väg att bli ett starkt varumärke i simkretsar, eftersom det är en rejäl utmaning. Det enda som inte är bra är att simmarna måste upp på land för att äta och dricka i depåerna, jag hade hellre legat kvar i vattnet, men det är väl en säkerhetsaspekt från arrangörerna, att de ska se att man klarar att gå och äta, innan man fortsätter.

Skillnaden mellan att simma i öppet vatten och i en bassäng är himmelsvid, inte bara att det är längre och kallare i vattnet. Vågorna och vinden gör det svårt att navigera när man ligger där mitt ute i sjön. Svårt att veta att man simmar kortaste vägen och inte i sicksack. På den klassiska frågan – varför – vad är det som driver honom, svarar Lennart:

– Det är jävligt skönt att plåga sig, samtidigt är det meditativt, allt dyker upp i skallen utan förvarning. Och det kanske är svårt att tro, men jag ser det som en naturupplevelse också, det händer alltid något på sjön, från Robben Island simmade jag länge sida vid sida med en säl.

Några sälar finns inte i Vidöstern, men det finns ett rikt fågel- och fiskliv att ta del av, om man inte vill simma och bada själv. Det är en lång vacker sjö med massor att upptäcka både här och där. Lös ett fiskekort så kanske du kan öppna en egen matdepå på stranden med nygrillad abborre.

www.vidosternsimmet.se

Vidösternsimmet
Vidöstern Open Water
Distanser: 21 km, 5 km, 0,5 km
Start: Osudden i norr
Mål: Sundet i söder
Första året: 2011
Bästa tid (21 km): 5,52 (Nicolas Bathfield 2013)
Arrangör: Värnamo Simsällskap