Livet som cowboy

Snart 50 år har hunnit gå sedan mannen med Världens Vildaste Fantasi, Big Bengt byggde ett fort i skogen utanför Kulltorp. High Chaparral var fött, idag en temapark som saknar motstycke. Här lever cowboys och indianer som om det var igår James W. Marshall hittade guld i American River.

Text: Johan Jarnewing | Foto: Karl Nordlund

Ångloket visslar och hjulen gnisslar mot rälsen när det bromsar in vid stationen. Plötsligt rider en grupp maskerade män upp mot tåget. Ett pistolskott smäller av och tågrånet är ett faktum. Med bland passagerarna finns den ettårige Mattias Tambour. Han är på High Chaparral för första gången. En upplevelse som ska förfölja honom resten av livet.

– Det var 1987 och jag visste nog redan då att det här, det är min plats, berättar Mattias, nu 28 år gammal och event- och konferensansvarig för High Chaparral, nöjesparken som satt Vilda Västern på Sverigekartan.

En barndomsdröm slår in

Ursprungligen kommer han från Katrineholm i Sörmland, men efter det där besöket som ettåring fortsatte han och familjen att åka till Småland och High Chaparral varje sommar.

– Det var årets höjdpunkt för mig och lillbrorsan. Cowboys och indianer var grejen, och hemma byggde vi egna westernstäder. Så när jag hade åldern inne [16 år] sökte jag jobb. Jag skrev ett brev och förklarade att jag gör vad som helst, bara jag får vara på High Chaparral, säger Mattias.

Cowboy2Han hade tur och fick plats vid just tågrånet. Ett drömställe där han fick spela både rånare och sheriff. Efter fem säsonger på tåget bestämde han sig för att flytta hit.

– 2007 flyttade jag ner. Jobbade i parken på sommaren och körde truck på Brännehylte på vintrarna. Året efter fick jag bli lokförare.
I samma veva började han hjälpa till med femkamper och andra evenemang i parken. För två år sedan parkerade han loket och blev ansvarig för event och konferenser.

Cowboy ut i fingerspetsarna

Bootsen, chapsen, hatten, stjärnan – det spelar ingen roll om du svarar i telefon, sköter bokföringen eller rånar tåg, på High Chaparral är alla klädda som i Dodge City på 1800-talet. Här finns såväl en egen syateljé som egna hantverkare som kan gestalta tidsepoken in i detalj. Mattias är inget undantag och när han visar runt i parken – Main Street, Buffalo City, Western Arenan, Indian Island, Old Mexico – pekar han även ut var han själv bor. Han hyr ett hus precis i utkanten av parken. Med bufflar som närmaste grannar och några skrittsteg från jobbet, lever han livet som äkta cowboy dygnet runt, året om.

Det är en nybyggare i stan

Det stora tågrånet är bara en av flera shower på High Chaparral. Lucky Luke och Zorro har sina egna föreställningar. Det är högoktanig action i Wild West Show. Indianerna visar sin värld och Buffalo Bill har en egen cirkus. I år får de sällskap av en finurlig nybyggare. Han heter Sven-Erik Johanson och hanterar verktyg och pengar med samma säkra hand.

– Inspirationen till Sven-Erik kommer helt klart från Big Bengt själv. Han kommer att hålla till i barnens del och snickra på sitt hus. Givetvis kommer han att behöva mycket hjälp med bygget av alla barn. Vi jobbar mycket med att det ska vara en lärorik upplevelse att vara här. Alla detaljer är noggrant genomförda och vi försöker berätta om den amerikanska historien.

Sveriges främsta stuntmän

Föreställningarna på High Chaparral sparar inte på krutet. Är det vilda västern så är det och de senaste åren har man satsat stort på att vara hela familjens temapark.

– Mycket syns kanske inte på ytan, men vi har dragit rör, byggt nya kök och förbättrat all service. Sedan utvecklar vi programmet hela tiden och skapar nya shower.

Cowboy3Mattias fick in en lyckträff när han blev tågrånare redan som tonåring. High Chaparral är ett eftertraktat sommarjobb och hetast av allt är såklart en plats i rampljuset.

– Under somrarna är vi närmare 300 personer som jobbar här och det är säkert tio sökande per plats. Showerna håller absolut högsta nivå och för att spela med krävs att du är van skådespelare och klarar att göra häftiga stunts. Vi har några av landets bästa stuntmän som sitter upp i sadeln varje sommar.

Målet är världens bästa vilda västern

I Sverige och Norden är High Chaparral helt ensam i sitt slag. Tyskland har några parker på samma tema och i Nordamerika finns flera westernstäder.

– Men jag tror inte den helheten vi har finns någon annanstans. När vi hade countryfestival hade vi amerikaner på besök och de var imponerade. I USA finns det uppbyggda städer med westerntema och det finns shower, men inte allt på ett ställe. Vi har miljön och alla föreställningar med allt från cowboys och indianer till nybyggare och Zorro. Det är unikt och det ska vi vara bäst i världen på.
Solen lyser oss i ögonen när vi vandrar utefter rälsen tillbaka mot Main Street och världen utanför. Mattias berättar om sin tid som tågrånare och alla historier han fått höra från ännu mer ärrade cowboys.

– Det har verkligen hänt mycket här de senaste åren. Synen på vad som är en häftig
upplevelse förändras. På 80-talet gick tågrånarna verkligen in för att skrämma upp barnen. Nu är det mer fokus på action och en rolig upplevelse.

Några fåglar kvittrar och någonstans hörs en hammare annars ligger en tyst förväntan över High Chaparral. Snart tjuter ångvisslan igen och loket tuffar mot en ny sommar.

www.highchaparral.se
www.bigbengt.se